Hoe werkt de gemeenteraad?
De gemeenteraad is het hoogste bestuur van de gemeente en beslist over voorstellen en plannen voor Uden. Als inwoner van de gemeente Uden kiest u de gemeenteraad. Dat gebeurt iedere 4 jaar. De raad vertegenwoordigt alle inwoners. De raad bepaalt in grote lijnen wat er moet gebeuren en hoeveel geld waaraan wordt uitgegeven.
Raadsleden hebben drie taken. Ze vertegenwoordigen u als inwoner, bepalen in grote lijnen het beleid, en controleren of de burgemeester en wethouders het beleid goed uitvoeren. De burgemeester en wethouders, oftewel het college, zorgen voor het dagelijks bestuur van de gemeente.
De gemeenteraad werkt volgens het BOB-model: beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. Met dit model wil de raad de kwaliteit van de besluitvorming vergroten, zoveel mogelijk standpunten meenemen en meer draagvlak krijgen voor de besluiten.
BOB-model
Beeldvorming doet de raad door stukken te lezen en vragen te stellen aan elkaar, de inwoners, het college en de ambtenaren. Goed luisteren en doorvragen is daarbij belangrijk. Bij de beeldvorming nemen de raadsleden geen standpunten in en gaan ook niet met elkaar in discussie.
De oordeelsvorming gebeurt in commissievergaderingen en/of de raadsvergadering. In deze fase nemen de raadsleden een voorlopig standpunt in. Zij wisselen argumenten uit en proberen elkaar te overtuigen.
In de raadsvergadering gaan de raadsleden verder met het debat, leggen hun standpunten uit en nemen samen een besluit.