Huishoudelijk restafval
Huishoudelijk restafval hoort in de restafvalcontainer (volledig grijze container). Deze wordt één keer per drie weken geleegd. Een eenpersoonshuishouden krijgt een 120 liter container en een meerpersoonshuishouden een 140 liter container. U kunt uw persoonlijke afvalkalender raadplegen voor de ophaaldagen.
Woont u in een flat of bovenwoning, dan heeft u geen eigen kliko. U kunt uw afval kwijt in de ondergrondse containers van uw woongebouw. Voor de ondergrondse container heeft u een toegangspas nodig. Toegangspas kwijt of niet aanwezig bij verhuizing? Vraag online een toegangspas aan. Bij kwijtgeraakte of kapotte pas door verkeerd gebruik worden kosten in rekening gebracht.
Wanneer restafvalcontainer voor inzameling aanbieden?
- Uiterlijk om 7.30 uur op de inzameldag.
- Als nodig mag het al op de avond voor de inzameling, maar wel ná 18.00 uur.
- In uw persoonlijke afvalkalender kunt u opzoeken wanneer bij u het restafval wordt opgehaald.
Hoe de restafvalcontainer aanbieden?
- Met gesloten deksel.
- Met dekselopening richting straat.
- Het liefst in paren (twee-aan-twee) en tussen elk paar ongeveer 30 cm ruimte.
Restafval niet opgehaald?
Is uw kliko voor restafval niet geleegd? En heeft u er geen verkeerd afval in gedaan, het afval op tijd buiten gezet en was de deksel van de kliko dicht? Neem dan op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur contact op met de afvalinzamelaar Van Kaathoven via telefoonnummer (0413) 481618. Op de pagina Afvalkalender leest u alle afspraken over het aanbieden van containers.
Wat mag er in de restafval kliko?
De restafvalcontainer is bestemd voor uw restafval. Dit is wat overblijft nadat u uw afval goed heeft gescheiden door onder andere GFT+E, papier en Plastic verpakkingen, Blik en Drinkkarton (PBD), glas, textiel, grof afval apart te houden. Wat er in de restafvalcontainer mag, kunt u opzoeken in het afval-ABC. U hoeft uw restafval niet los in de restafvalcontainer te gooien. U kunt uw pedaalemmerzak of vuilniszak hiervoor blijven gebruiken.
Afvalstoffenheffing
Alles over de afvalstoffenheffing leest u op de pagina Afvalstoffenheffing.
75 Kilo restafval in 2020
De taak die alle gemeenten hebben meegekregen is dat zij het afval dusdanig gaan inzamelen dat het restafval met ruim 60% vermindert. Het restafval willen we in Uden terugbrengen van 233 kg per inwoner naar 75 kg per inwoner per jaar. In 2020 willen we dit graag bereikt hebben. Met de nieuwe manier van inzamelen wil de gemeente stimuleren dat het afval aan de bron (aan huis) wordt gescheiden. De afvalstromen kunnen dan weer ingezet worden als grondstof. Hiermee gaan geen grondstoffen verloren, kan de afvalstoffenheffing laag blijven en dragen we bij aan een duurzame samenleving.