Landelijke maatregelen
--- Update 24 februari
Voorzichtig meer lucht tijdens de lockdown
De coronamaatregelen vragen veel van ieders uithoudingsvermogen, zowel fysiek als mentaal. Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder het voor iedereen wordt. De sociale, maatschappelijke en economische effecten van de pandemie tellen na een jaar flink op. Helaas zorgt de Britse variant ervoor dat het aantal besmettingen per dag minder daalt dan een paar weken geleden, of zelfs toeneemt. Een derde golf lijkt onvermijdelijk. Tegelijkertijd is nu de fase gekomen om, beperkt en weloverwogen, iets meer risico te nemen. De lockdown en de avondklok blijven tenminste tot en met 15 maart van kracht, maar het kabinet maakte gisteren bekend dat er ook een aantal verruimingen vanaf volgende week van kracht gaan. Lees verder in het nieuwsbericht op de website van de RIjksoverheid.
--- Update 16 februari
De laatste ontwikkelingen rondom de avondklok
In afwachting van de uitspraak van de rechter in het hoger beroep, blijft de avondklok gelden. Op de website van de Rijksoverheid wordt u op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen rondom de avondklok.
--- Update 8 februari
Verlenging avondklok tot 3 maart 2021
De avondklok wordt verlengd tot vooralsnog 3 maart 4.30 uur. Dat is nodig, omdat nieuwe besmettelijkere varianten van het coronavirus terrein winnen en voor een nieuwe golf aan besmettingen kunnen zorgen. Meer informatie is te lezen op de website van de Rijksoverheid.
--- Update 2 februari
Situatie rondom corona blijft ernstig, lockdown wordt voortgezet
De besmettingen dalen, maar nieuwe coronavarianen winnen terrein. Dat is zorgelijk, want deze varianten zijn besmettelijker en kunnen tot een nieuwe golf leiden. We moeten nieuwe besmettingen nu zo veel mogelijk tegengaan, zodat de ziekenhuizen ook de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en de reguliere zorg. Daarom heeft het kabinet besloten om de huidige lockdown voort te zetten. Wel gaan basisscholen en kinderopvang vanaf 8 februari weer open. Daarnaast mogen consumenten vooraf geplaatste bestellingen, op vooraf afgesproken tijden, ophalen bij de winkel.
Lees meer over de verlenging van de lockdown op de website van de Rijksoverheid.
--- Update 22 januari
Vanaf zaterdag 23 januari geldt een avondklok
In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Daar heeft de Tweede Kamer vandaag mee ingestemd. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. De avondklok zorgt ervoor dat mensen minder vaak bij elkaar op bezoek gaan of elkaar ontmoeten, wat helpt om de verspreiding van het coronavirus af te remmen.
Op zoek naar het formulier 'Eigen verklaring avondklok' of het formulier 'Werkgeversverklaring avondklok'? Deze formulieren vindt u, samen met alle overige informatie over de avondklok, op de website van de Rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl/avondklok.
--- Update woensdag 20 januari
Lockdown verder aangescherpt vanwege zorgen om nieuwe virusvarianten
Het kabinet maakt zich grote zorgen om Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus waar zorgen over bestaan. Er zijn extra maatregelen nodig om die nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen. Daarom is het voornemen van het kabinet om binnen enkele dagen na instemming van de Tweede Kamer een avondklok in te voeren.
Bovendien scherpt het kabinet het advies voor bezoek aan: ontvang maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. Ook worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan. Lees alle informatie over de aangescherpte maatregelen op de website van de Rijksoverheid.
--- Update woensdag 13 januari
Nederland blijft tot en met ten minste 9 februari in lockdown
Het aantal Nederlanders dat besmet raakt met het coronavirus neemt licht af. Dat betekent dat de lockdown enig effect heeft. Onze volgende taak is om de dagelijkse besmettingen nog veel verder en sneller te laten dalen, zodat ook het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen en op de intensive care daalt. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland ten minste tot en met 9 februari in lockdown blijft. Lees verder op de website van de Rijksoverheid.
--- Update woensdag 6 januari
Eerste coronavaccinatie toegediend
Vanmorgen zijn bij de vaccinatielocatie van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst Hart voor Brabant in Veghel de eerste coronavaccinaties toegediend bij zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen. Ook de eerste medewerkers uit de directe COVID-zorg worden vanaf vandaag in ziekenhuizen gevaccineerd.
Informatie over vaccinatie tegen coronavirus
Alle informatie over het vaccineren tegen het coronavirus leest u op de website van de Rijksoverheid. Hoe de vaccinatiestrategie er d.d. 4 januari 2021 uitziet, kunt u bekijken in de Flowchart Vaccinatiestrategie (PDF, 68.0 kB).
--- Update maandag 14 december
Lockdown om contacten tot een minimum te beperken
Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken zien we een snelle toename in het aantal besmettingen, tot zo’n 9.000 per dag. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen er elke dag patiënten bij. En dat heeft zijn weerslag op de zorg: al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. Helaas is de bron van een besmetting niet altijd te herleiden. Maar wat wel duidelijk is: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken.
Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december 2020 tot ten minste dinsdag 19 januari 2021 in de strengste lockdown tot nu toe. Bekijk de maatregelen die landelijk gelden op Rijksoverheid.nl.
Op 12 januari zal het kabinet beoordelen welke maatregelen na 19 januari nog nodig zijn om de verspreiding van het virus tegen te gaan.
De maatregelen vanaf dinsdag 15 december tot en met 19 januari
- Ga alleen naar buiten met je huishouden of met een groepje van maximaal 2 mensen
- Ontvang thuis maximaal 2 personen ouder dan 13 jaar
- Een aantal locaties sluiten:
- Winkels (behalve voor essentiële zaken zoals levensmiddelen). Zie de complete lijst van winkels die wel open zijn.
- Locaties van contactberoepen zoals kappers, nagelstudio’s, seksinrichtingen
- Theaters, concertzalen, bioscopen, casino’s, etc.
- Dierenparken, pretparken, etc
- Binnensportlocaties zoals sportscholen, zwembaden, sauna’s, wellness, etc.
- Restaurants en café’s
- Hotels zijn open, maar restaurants en roomservice in een hotel zijn gesloten.
- Dringend advies om thuis te werken.
- Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën, en alleen buiten. Kinderen t/m 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten.
- Het openbaar vervoer is alleen voor noodzakelijke reizen.
- Boek tenminste tot medio maart geen reizen naar het buitenland en ga ook niet naar het buitenland.
- Alleen (para)medische contactberoepen zijn toegestaan. Bekijk de volledige lijst met uitgezonderde contactberoepen.
Van 16 december 2020 tot en met tenminste 17 januari 2021 bieden onderwijsinstellingen voornamelijk onderwijs op afstand. In het voortgezet onderwijs kan praktijkonderwijs, lessen voor examenleerlingen en het afnemen van schoolexamens in het (voor)examenjaar wel op locatie plaatsvinden. In MBO, HBO en WO mogen examens en tentamens worden afgenomen en is praktijkonderwijs mogelijk. In alle vormen van onderwijs mag er een uitzondering gemaakt worden voor het begeleiden van kwetsbare leerlingen en studenten. De kinderopvang en buitenschoolse opvang zijn in deze periode gesloten.
Kinderen van ouders die een cruciaal beroep hebben, kunnen wel naar de basisschool of naar de kinderopvang en buitenschoolse opvang.
Uitzonderingen
- Op 24, 25 en 26 december mag je thuis 3 mensen van 13 jaar of ouder ontvangen.
- De zorg moet zoveel toegankelijk blijven. Uitvoerders van (para)medische beroepen mogen doorwerken.
- Winkels die voornamelijk levensmiddelen verkopen, drogisterijen, apotheken, opticiens, audiciens, winkels voor reparatie en onderhoud mogen openblijven. Doe-het-zelfzaken mogen een afhaalfunctie inrichten.
- Servicepunten voor het ontvangen en versturen van pakketten mogen open blijven.
- Locaties voor zakelijke dienstverlening (banken, hypotheekverstrekking, makelaars) blijven open. Het loket van de gemeente, de rechtbank en andere overheidslocaties blijven ook open.
- Boeken afhalen bij bibliotheken blijft mogelijk.
- Buurthuizen blijven open voor dienstverlening aan kwetsbare mensen.
- Topsporters in de topsportcompetities mogen trainen en wedstrijden spelen.
--- Update dinsdag 17 november
Gedeeltelijke lockdown gaat verder
Het aantal coronabesmettingen daalt. Dat is goed nieuws. We houden ons goed aan de maatregelen, en dat heeft effect. Maar we zijn er nog niet. Daarom is het van belang dat we de gedeeltelijke lockdown voortzetten. We blijven het aantal contactmomenten en reisbewegingen beperken. We blijven de basisregels toepassen. En proberen elkaar door deze lastige periode heen te helpen.
Begin december beslist het kabinet of de maatregelen kunnen worden aangepast. Dat betekent dat sinterklaasvieringen gevierd kunnen worden, maar we houden afstand van anderen en ontvangen maximaal drie personen thuis. Het kabinet heeft nog niet besloten welke maatregelen gelden rondom de Kerstdagen en tijdens oud en nieuw. Maar hoe beter we ons nu aan de maatregelen houden, hoe groter de kans op aanpassing van de maatregelen.
Houden aan de basisregels
Het volhouden van de basismaatregelen blijft cruciaal om het aantal besmettingen terug te dringen. Wie klachten heeft, ook als ze mild zijn, blijft thuis en laat zich zo snel mogelijk testen. Wie besmet is, roept hulp in van anderen voor boodschappen en andere klusjes, zodat de besmette persoon thuis kan blijven. Iedereen houdt anderhalve meter afstand en wie op een drukke plek is, gaat weg. Er is een dringend advies om niet-medische mondkapjes te dragen in publieke binnenruimtes.
De maatregelen vanaf 19 november
Groepen:
- Thuis ontvangt u maximaal 3 personen per dag. U ontvangt maximaal 1 groep mensen per dag.
- Buitenshuis mag u met maximaal 4 personen van verschillende huishoudens samen een groep vormen.
- In binnenruimtes waar mensen zitten geldt een maximum aantal personen van 30.
Het dagelijks leven:
- Reis zo min mogelijk.
- Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
- Iedereen van 13 jaar of ouder draagt een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV.
- In het voorgezet onderwijs (VO), middelbaar beroepsonderwijs (MBO) en hoger onderwijs (HO) draagt iedereen een mondkapje buiten de les.
- Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren. Afhalen blijft wel mogelijk. Uitgezonderd zijn:
- Hotels voor hotelgasten die er overnachten.
- Uitvaartcentra.
- Luchthavens voorbij de security check.
- Bedrijfskantines.
- Eet- en drinkgelegenheden in zorginstellingen voor patiënten en bezoekers van patiënten.
- Eet- en drinkgelegenheden bij locaties voor georganiseerde dagbesteding voor kwetsbare groepen.
- Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie.
- Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20:00 uur.
- Winkels die voornamelijk levensmiddelen verkopen mogen wel later openblijven.
- Tussen 20:00 uur en 07:00 uur wordt er geen alcohol meer verkocht of bezorgd.
- Het is niet toegestaan om tussen 20:00 uur en 07:00 uur alcohol op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.
- Evenementen zijn verboden, met uitzondering van:
- Warenmarkten (de gewone weekmarkten).
- Beurzen en congressen.
- Bioscopen, theaters, concertzalen, musea, etc.
- Wedstrijden van sporters in instellingen voor topsport, wedstrijden in de Eredivisie en Eerste Divisie van het voetbal en personen tot 18 jaar die sport beoefenen op de eigen club.
- Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestatie.
- In de detailhandel blijft strikte naleving van de protocollen belangrijk. Als het te druk wordt, of de basisregels worden niet nageleefd kan (een deel van) een locatie gesloten worden. De handhaving wordt aangescherpt.
- Bij dierenparken, musea, bibliotheken en andere doorstroomlocaties geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak. Dit geldt niet voor detailhandel en warenmarkten (de gewone weekmarkten).
- Verbod op zingen in groepsverband, met uitzondering van:
- Professionele zangers.
- Kinderen tot en met 12 jaar.
- Zingen als onderdeel van de belijdenis van een geloof of levensovertuiging.
- Zingen als onderdeel van een demonstratie.
- Bij uitvaarten mogen maximaal 100 mensen aanwezig zijn.
Sporten is beperkt mogelijk:
- Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand. Sporten mag individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan. Uitgezonderd zijn:
- Topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal).
- Voetballers (inclusief overig personeel in “bubbel”) van de Eredivisie en Eerste divisie.
- Voor kinderen tot 18 jaar (sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan).
- Sportkantines, douches en kleedkamers zijn gesloten.
- Geen publiek bij sport.
Reizen:
Voor reizen in Nederland geldt:
- Reis zo min mogelijk.
- Gaat u toch op vakantie? Blijf zoveel mogelijk op je vakantieadres.
- Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte.
Voor reizen naar het buitenland geldt:
- Maak en boek geen reizen naar het buitenland tot half januari, tenzij strikt noodzakelijk.
- Vakantie en familiebezoek zijn geen noodzakelijke reizen.
- Controleer voor uw reis altijd het actuele reisadvies per land op Nederlandwereldwijd.nl.
- Komt u terug uit een gebied met oranje reisadvies? Ga 10 dagen in thuisquarantaine.
- Reizen naar Caribische delen van het Koninkrijk kan wel. Check hiervoor het actuele reisadvies.
--- Update dinsdag 3 november
Tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown
Samen is het ons gelukt om de stijging van het aantal besmettingen te doorbreken. We zijn op de goede weg, maar het gaat nog te langzaam. De cijfers moeten sneller dalen om overbelasting van personeel in de ziekenhuizen te voorkomen en om de kwaliteit van de zorg voor alle patiënten te garanderen. Ook willen we de weg terug naar meer vrijheden in ons dagelijks leven bespoedigen. Het kabinet heeft daarom besloten om voor de komende twee weken, bovenop de huidige gedeeltelijke lockdown, extra maatregelen in te stellen.
Volhouden
Het risico om besmet te raken blijft hoog: op dit moment testen in Nederland 1 op de 6 mensen positief. Dus het volhouden van de maatregelen is cruciaal. Thuisblijven en testen bij klachten. Drukte vermijden en afstand houden. Dit doe je voor jezelf en voor je naasten. Voor de winkeliers die open willen blijven en voor de horeca die weer open wil.
Vanaf 19 november gaan we terug naar de gedeeltelijke lockdown van 14 oktober. Medio december beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna mogelijk is. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal besmettingen en de druk op de reguliere zorg voor de maatregelen heroverwogen kunnen worden.
Blijf zoveel mogelijk thuis
Door het aantal contactmomenten en reisbewegingen verder te beperken, grijpen we in op die plaatsen waar risico op overdracht van het virus het grootst is. Het motto voor de komende 2 weken is: blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd niet-noodzakelijke reizen. Reizen en het boeken van reizen naar het buitenland wordt tot half januari afgeraden, tenzij strikt noodzakelijk.
De verscherping van de maatregelen heeft helaas ook impact op ons welzijn en de economie. Maar deze stap is nu nodig zodat zich ook weer sneller een nieuw perspectief aandient: een samenleving waarin we zo goed mogelijk omgaan met het virus. In de zorg en in ons dagelijks leven. Waar we samen kunnen zijn. Met familie en vrienden, tijdens blije en verdrietige momenten. Tijdens het sporten of in een restaurant.
Vanaf woensdag 4 november 22.00 uur tot en met woensdag 18 november gelden de volgende maatregelen:
Groepen:
- Thuis ontvangt u maximaal 2 personen per dag.
- Binnen (niet in de thuissituatie) en buiten bestaat een groep uit maximaal 2 personen van verschillende huishoudens.
- Een huishouden heeft geen maximaal aantal personen
Het dagelijks leven:
- Blijf zoveel mogelijk thuis, ook tijdens feestdagen
- Vermijd niet-noodzakelijke reizen.
- Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
- Draag vanaf 13 jaar een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV.
- In het voorgetzet onderwijs (VO), MBO en hoger onderwijs (HO) draagt iedereen een mondkapje buiten de les.
- Alle publiek toegankelijke locaties zijn gesloten. Zoals musea, theaters, sexclubs, bioscopen, pretparken, dierenparken, zwembaden en bibliotheken.
- Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren. Afhalen blijft wel mogelijk.
- Uitgezonderd zijn:
- Hotels voor hotelgasten
- Uitvaartcentra
- Luchthavens voorbij de security check
- Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie
- Uitgezonderd zijn:
- Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20:00 uur. Koopavonden worden afgeschaft.
- Levensmiddelenwinkels mogen wel later openblijven.
- Warenmarkten blijven open.
- Tussen 20:00 uur – 07:00 uur wordt er geen alcohol meer verkocht of bezorgd.
- Het is niet toegestaan om tussen 20:00 uur en 07:00 uur alcohol op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.
- Evenementen (binnen en buiten) zijn verboden, met uitzondering van:
- Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties
- In de detailhandel worden afspraken gemaakt over strikte naleving van de protocollen. Als het te druk wordt, of de basisregels worden niet nageleefd kan (een deel van) een locatie gesloten worden. De handhaving wordt aangescherpt.
Sporten is alleen nog beperkt mogelijk:
- Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 2 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan.
- Uitgezonderd zijn:
- Topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal)
- Voetballers (inclusief overig personeel in “bubbel”) van de Eredivisie en Eerste divisie.
- Voor kinderen tot 18 jaar (sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan).
- Naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten.
- Groepslessen zijn verboden.
- Geen publiek bij sport.
Reizen:
Voor reizen in Nederland geldt:
- Blijf zoveel mogelijk thuis
- Vermijd niet-noodzakelijke reizen
- Gaat u toch op vakantie? Blijf zoveel mogelijk op je vakantieadres
- Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte
Voor reizen naar het buitenland geldt:
- Maak en boek geen reizen naar het buitenland tot medio januari, tenzij strikt noodzakelijk
- Vakantie en familiebezoek zijn geen noodzakelijke reizen
- Controleer voor uw reis altijd het actuele reisadvies per land op Nederlandwereldwijd.nl.
- Komt u terug uit een gebied met oranje reisadvies? Ga 10 dagen in thuisquarantaine.
- Reizen naar Caribische delen van het Koninkrijk kan wel. Check hiervoor het actuele reisadvies.
--- Update dinsdag 13 oktober
Gedeeltelijke lockdown om besmettingen terug te dringen
Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden. Het kabinet heeft vandaag besloten dat er strengere maatregelen nodig zijn die er voor moeten zorgen dat het aantal besmettingen daalt. Dit doen we door op die plaatsen in te grijpen waar het risico op overdracht van het virus het grootst is. Door het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken, mensen te ondersteunen bij het kunnen naleven van de basisregels en striktere handhaving.
Meer dan we zouden willen heeft de verscherping van de maatregelen impact op de samenleving en de economie. Maar deze stap is nu nodig zodat zich daarna een nieuw perspectief aandient: een samenleving waarin we het virus onder controle houden. Het is cruciaal dat we 1,5 meter afstand tot anderen kunnen houden en de basisregels blijven volgen. Iedereen met klachten laat zich testen en mensen met een positieve testuitslag blijven thuis. Daarmee kan het allergrootste deel van de besmettingen worden voorkomen.
Voorspelbaarheid
Wat we willen is zo gericht mogelijk ingrijpen. Maar hoe hoger het aantal besmettingen, hoe minder fijnmazig de maatregelen. Het zicht op en de voorspelbaarheid van de verspreiding van het virus wordt versterkt door het testbeleid, het coronadashboard met hieraan toegevoegd een routekaart met 4 risiconiveaus waarbij voor iedereen duidelijk is welke maatregelen op welk moment nodig zijn, de app CoronaMelder als ondersteuning bij het bron- en contactonderzoek en aangescherpte wetgeving en handhaving. Zo versterken we het zicht op en de voorspelbaarheid van de verspreiding van het virus. Zo kunnen we snel en gericht bijsturen en de verspreiding van het virus tegengaan, daar waar het virus oplaait.
Vervolg
De landelijke maatregelen gelden vanaf woensdag 14 oktober 22:00 uur. In de weken tot 27 oktober beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal besmettingen en de druk op de reguliere zorg alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de maatregelen effect hebben en dus heroverwogen kunnen worden.
De maatregelen
Groepen:
- Thuis ontvangt u maximaal 3 personen per dag.
- In binnenruimtes waar mensen zitten geldt een maximum aantal personen van 30.
- Binnen (niet in de thuissituatie) en buiten bestaat een groep uit maximaal 4 personen van verschillende huishoudens.
- Een huishouden heeft geen maximaal aantal personen
Het dagelijks leven:
- Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
- Draag vanaf 13 jaar een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV.
- In het voorgetzet onderwijs (VO), MBO en hoger onderwijs (HO) draagt iedereen een mondkapje buiten de les.
- Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren. Afhalen blijft wel mogelijk
- Uitgezonderd zijn:
- Hotels voor hotelgasten
- Uitvaartcentra
- Luchthavens voorbij de security check
- Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie
- Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20:00 uur. Koopavonden worden afgeschaft.
- Levensmiddelenwinkels mogen wel later openblijven.
- Tussen 20:00 uur - 07:00 uur wordt er geen alcohol of softdrugs meer verkocht of bezorgd.
- Het is niet toegestaan om tussen 20:00 uur en 07:00 uur alcohol of softdrugs op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.
- Evenementen zijn verboden, met uitzondering van:
- Markten voor levensmiddelen
- Beurzen en congressen
- Bioscopen en theaters
- Wedstrijden
- Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties
- In de detailhandel worden afspraken gemaakt over strikte naleving van de protocollen. Als het te druk wordt, of de basisregels worden niet nageleefd kan (een deel van) een locatie gesloten worden. De handhaving wordt aangescherpt.
- Op zogenaamde doorstroomlocaties (bijvoorbeeld monumenten, bibliotheken en musea) geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak met uitzondering van detailhandel en markten voor levensmiddelen.
Sporten is alleen nog beperkt mogelijk:
- Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan.
- Uitgezonderd zijn:
- Topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal)
- Voetballers (inclusief overig personeel in “bubbel”) van de Eredivisie en Eerste divisie.
- Voor kinderen tot 18 jaar (sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan).
- Naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten.
Reizen:
- Reis zo min mogelijk
- Blijf zoveel mogelijk op je vakantieadres
- Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte
- Voor het buitenland geldt: volg reisadviezen van Buitenlandse Zaken
Bovenstaande landelijke maatregelen gelden per 14 oktober 2020, 22.00 uur.
Grip op het virus
Het belangrijkste is dat we met zijn allen weer grip op het virus krijgen. Het is cruciaal dat we 1,5 meter afstand tot anderen houden en de basisregels volgen. Juist thuis. Houd rekening met het aantal gasten dat u thuis kunt ontvangen met het behoud van 1,5 meter afstand tot elkaar. Zorg dat uw gasten zich aan de hygiëne-maatregelen kunnen houden. Geen omhelzingen, niet naast elkaar op de bank. Juist in de thuissituatie blijken veel mensen besmet te raken.
En verder blijft ook gelden dat iedereen thuis blijft bij klachten en zich laat testen.
--- Update dinsdag 17 maart ---
Landelijke informatielijn dagelijks bereikbaar tot 22.00 uur
De landelijke informatielijn van de overheid voor vragen over het coronavirus is vanaf vandaag dagelijks bereikbaar tot 22.00 uur i.p.v. 20.00 uur. Bel bij vragen dus 0800-1351. Of kijk op de website van het RIVM: www.rivm.nl
--- Update maandag 9 maart ---
Hygiënemaatregelen van belang om verspreiding coronavirus tegen te gaan
- Goed je handen wassen, hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken. Die algemene hygiënemaatregelen zijn belangrijk om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
- Op advies van het RIVM wordt sinds maandagavond 9 maart 2020 ook opgeroepen om geen handen te schudden.
- Blijf thuis bij acute luchtwegklachten