Erkenning kind
Als u als man niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt met de moeder van een kind kunt u toch het wettelijk vaderschap van het kind op u nemen. Dit wordt erkenning genoemd. Voor elk kind dat binnen uw relatie wordt geboren, moet apart erkenning worden gedaan. U kunt voor een erkenning op afspraak terecht bij de publieksbalie in het gemeentehuis. Ook voor een vrouw is het mogelijk om het (ongeboren of geboren) kind van een (aanstaande) moeder te erkennen. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden als voor elke andere erkenning.
Meenemen
- geldig legitimatiebewijs van zowel de vader als de moeder
- geboorteakte van het kind als het kind na geboorte erkend wordt en niet in gemeente Uden is geboren
Beide ouders moeten bij de erkenning aanwezig zijn.
Let op: heeft één of beide partners een buitenlandse nationaliteit? Neemt u dan telefonisch contact op met de vakspecialist burgerzaken of erkenning mogelijk is en wat de voorwaarden hiervoor zijn.
Kosten
Erkenning is gratis.
Erkenning ongeboren vrucht
Een erkenning tijdens de zwangerschap wordt een erkenning ongeboren vrucht genoemd. Dit heeft als voordeel dat het wettelijk vaderschap op dat moment al vastgelegd is. Ook kan dan de achternaam van het kind al vastgelegd worden.
Erkenning bij of na de geboorte
Erkenning kan ook bij of na de geboorteaangifte, tenzij er al een vader in de geboorteakte van het kind vermeld staat. Bij kinderen tot 16 jaar moet de moeder schriftelijk toestemming geven. Vanaf 12 jaar moet ook het kind zelf schriftelijke toestemming geven voor de erkenning.
Acknowledgement by foreign persons
If you or your partner does not have the Dutch nationality, other rules might apply. Sometimes you will not be able to acknowledge a child. Additional documents may be required if your child was born abroad, or if the mother and the child live abroad. Make an appointment at the City Office for information and advice on your personal situation. Call 0413 28 19 11 to make an appointment.
Naamskeuze
Bij erkenning kan de achternaam van het kind worden gekozen. Als de ouders kiezen voor de geslachtsnaam van de man moet de moeder mee naar het gemeentehuis komen. Naamskeuze kan alleen bij het eerste kind dat geboren wordt uit een relatie. Alle volgende kinderen die geboren worden uit die relatie krijgen dezelfde geslachtsnaam.
Schriftelijke toestemming
Bij het tweede of volgende kind uit dezelfde relatie kan de erkenner persoonlijk komen en kan de moeder schriftelijk toestemming geven. Schriftelijke erkenning kan dus niet bij het eerste kind.
U dient als erkenner de originele, geldige legitimatie mee te nemen van uzelf en de moeder van het kind én het ingevulde en ondertekende formulier. Indien het kind reeds geboren is (in een andere gemeente), dient u ook een afschrift van de geboorteakte mee te nemen.
- Schriftelijke toestemming tot erkenning ongeboren vrucht (PDF, 71.9 kB)
- Schriftelijke toestemming tot erkenning na geboorte (PDF, 75.1 kB)
Gezag
Na de erkenning heeft u als vader nog geen gezag, dat wil zeggen u bent nog geen wettelijk vertegenwoordiger van het kind. Na de geboorte van uw kind kunt u het gezag, met toestemming van de moeder, laten registreren bij de rechtbank. U kunt uw aanvraag voor het gezamenlijk gezag digitaal verzenden. Via dit formulier kunt u samen met de andere ouder eenvoudig het gezamenlijk gezag over uw kind digitaal aanvragen. Beide ouders loggen in met hun DigiD. U hebt het Burgerservicenummer (BSN) van uw kind nodig bij het invullen van het formulier. Na het invullen van het formulier wordt uw aanvraag verwerkt. U ontvangt binnen twee weken per post een uittreksel uit het Gezagregister over uw aanvraag tot gezamenlijk gezag op het adres waar het kind staat ingeschreven. Op de website van de Rijksoverheid vindt u ook een formulier tot het gezamenlijk uitoefenen van het gezag over een minderjarige. U dient dan een geboorteakte van uw kind en kopieën van het legitimatiebewijs van beide ouders mee te sturen.