Onroerendezaakbelasting (OZB)
Beleid Gemeente Uden onroerendezaakbelasting
Onroerendezaakbelasting (OZB) is een gemeentelijke belasting die iedereen betaalt die een huis of bedrijfspand bezit. De hoogte van de OZB hangt af van de waarde van een pand of stuk grond (WOZ-waarde).
Ook in Uden is de waarde van huizen de afgelopen jaren hard gestegen, met name veroorzaakt door de grote aantrekkingskracht van Uden op huizenkopers.
Het beleid van de gemeente Uden is om de lasten voor inwoners zo laag mogelijk te houden. Dat betekent dat de laatste jaren de OZB alleen met het prijsindexcijfer verhoogd is. Alleen 2020 is een uitzondering geweest. De OZB is toen extra verhoogd vanwege oplopende kosten van de jeugdzorg. Voor 2021 stijgt de OZB netto met 1,7% (als gevolg van het prijsindexcijfer).
De gemeenteraad stelt in november 2020 de tarieven voor 2021 vast.
Wat is onroerendezaakbelasting?
Onroerende zaken zijn alle gebouwen en de grond waarop ze staan. Ook onbebouwde stukken grond en panden in aanbouw zijn onroerende zaken. Onroerendezaakbelasting (OZB) is een gemeentelijke belasting die iedereen betaalt die een huis of bedrijfspand bezit. Huurders hoeven geen OZB te betalen, aangezien zij niet de eigenaren van het pand zijn.
De hoogte van de onroerendezaakbelasting hangt af van de waarde van het gebouw of stuk grond. Dit wordt de WOZ-waarde (waardering onroerende zaken) genoemd.
Er zijn twee soorten OZB:
- eigenarenbelasting voor woningen en niet-woningen
- gebruikersbelasting voor niet-woningen
U betaalt de onroerendezaakbelasting via de gecombineerde aanslag gemeentelijke belastingen. Hierop staan verder de rioolheffing en de afvalstoffenheffing. U ontvangt deze aanslag (meestal) in februari.
De Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB) verzorgt de aanslagoplegging van de gemeentelijke en waterschapsbelastingen voor de gemeente Uden. Heeft u vragen? Neem contact op met BSOB: www.bs-ob.nl of bel naar: 088-5510000.
Kosten
Het OZB-tarief is een percentage van de WOZ-waarde. De tarieven (2021):
- voor woningen: eigenarenbelasting 0,09060%
- voor niet-woningen: eigenarenbelasting 0,25030%
- voor niet-woningen: gebruikersbelasting 0,19980%
Betalen
- Bezwaar: bent u het niet eens met de aanslag, dan kunt u bezwaar indienen. Meer informatie vindt u op de pagina Niet eens met de aanslag.
- Kwijtschelding: kunt u de belasting niet of niet op tijd betalen, dan kunt u kwijtschelding aanvragen. Meer informatie: Moeite met betalen.
- Automatische incasso: u kunt de belasting automatisch van uw rekening laten afschrijven. Kijk voor meer informatie op de pagina Automatische incasso.
- Verhuizing: gaat u verhuizen uit Uden? Wanneer u een eigendom heeft gekocht of verkocht, is het gebruikelijk dat bij de notaris de onroerendezaakbelasting tussen u en de andere partij wordt verrekend. U hoeft BSOB hierover niet te informeren.