Bijzondere bijstand
Heeft u een laag inkomen en komt u voor bijzondere kosten te staan? Dan kunt u soms een beroep doen op bijzondere bijstand. Het moet dan wel noodzakelijk zijn dat u die kosten maakt. Voorbeelden van bijzondere noodzakelijke kosten zijn:
- computer voor uw kind bij overstap naar de middelbare school
- extra kosten van de warme maaltijdvoorziening
- eigen bijdragen voor advocaatkosten
- bewindvoeringskosten
- tijdelijk hoge woonlasten
Voor uitgaven die iedereen doet (zoals eten, kleding, huur en de aanschaf van een koelkast of wasmachine) kunt u in de regel geen bijzondere bijstand aanvragen. Bijzondere bijstand is er enkel voor personen met een laag inkomen (onder de 120% van het sociaal minimum) en weinig eigen vermogen.
Voorwaarden
Bijzondere bijstand kunt u krijgen voor niet-alledaagse kosten. Deze kosten moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Het gaat om kosten die afwijken van een normaal uitgavenpatroon en die samenhangen met uw individuele omstandigheden.
- Het moeten noodzakelijke kosten zijn waaraan niet valt te ontkomen en die niet goedkoper kunnen worden opgelost.
- De kosten krijgt u niet (helemaal) via een andere regeling of instantie vergoed.
- Er kan in alle redelijkheid niet van u worden verwacht dat u hiervoor had kunnen sparen.
- U kunt bijzondere bijstand aanvragen maximaal 3 maanden nadat de kosten zijn opgekomen.
- Kosten die al betaald zijn, komen doorgaans niet meer in aanmerking voor bijzondere bijstand.
Het hangt dus van uw persoonlijke situatie af of u in aanmerking komt voor bijzondere bijstand voor de gemaakte kosten. Daarom is het mogelijk dat u voor bepaalde kosten wel bijzondere bijstand krijgt en iemand anders niet.
Bereken uw recht
Wilt u weten of u in aanmerking komt voor deze of andere financiële vergoedingen? Met het digitale programma Bereken uw recht ziet u op welke gemeentelijke regelingen u misschien recht heeft en kunt u deze meteen aanvragen.
Dien een aanvraag in
Als uit Bereken uw recht blijkt dat u mogelijk in aanmerking komt voor een vergoeding, kunt u meteen online een aanvraag indienen. U hoeft dan alleen nog maar met behulp van uw DigiD uw aanvraag te bevestigen. Soms wordt aan u gevraagd om nog een bewijsstuk toe te voegen. Deze kunt u inscannen en uploaden. U heeft ook een email-adres nodig. Zorg daarom dat u deze bij de hand heeft als u de aanvraag indient. Dit geldt ook voor uw wachtwoord.
Hoe vraag ik een DigiD aan?
Heeft u geen DigiD? Vraag deze dan aan op digid.nl.
Hulp nodig?
Heeft u geen computer of wilt u hulp bij het aanvragen via het programma ‘Bereken uw recht’, dan kunt u het volgende doen:
Kom langs bij het gemeentehuis. Hier staan twee computers die u kosteloos mag gebruiken. Ook kunt u hier digitaal bewijsstukken toevoegen/ inscannen. Als u hulp nodig heeft, meldt u zich dan even bij de receptie. Onze medewerkers helpen u graag verder.
Lukt het u toch niet om digitaal aan te vragen? Dan kunt u een aanvraag indienen op papier. U stuurt uw ondertekende aanvraag en bijlagen naar de gemeente of geeft deze af bij de receptie van het gemeentehuis.
Als u momenteel een uitkering in het kader van de Participatiewet, een IOAW-uitkering of een periodieke bijzondere bijstand ontvangt van gemeente Uden, gebruikt u het Aanvraagformulier Minimavoorzieningen en bijzondere bijstand voor cliënten met bijstandsuitkering (PDF, 1.6 MB). Dit geldt ook als u in de periode van 12 maanden voorafgaand aan deze aanvraag al eerder bijzondere bijstand heeft ontvangen en daarbij bewijsstukken heeft ingeleverd van uw inkomen en vermogen. Voorwaarde is dan wel dat er in de tussentijd niets is gewijzigd in uw situatie. In alle andere gevallen gebruikt u het Aanvraagformulier Minimavoorzieningen en bijzondere bijstand voor cliënten zonder bijstandsuitkering (PDF, 2.4 MB).