Aantrekkelijker en gezonder bos via bodem
UPDATE 2-12-2019: Vanwege het weer zijn de werkzaamheden met het steenmeel vorige week vaak onderbroken geweest, maar inmiddels zijn alle werkzaamheden klaar en is het gebied in Uden weer volledig toegankelijk.
UPDATE 26-11-2019: De helikopter is op 26 november in de middag gearriveerd en als het weer stabiel blijft (windstil) start de helikopter met de eerste verspreiding van het steenmeel in Uden.
UPDATE 25-11-2019: In verband met de weersomstandigheden van vanochtend is besloten om vandaag niet te starten met het verspreiden van steenmeel in de Maashorst. Wij houden u via deze webpagina op de hoogte van een nieuwe datum.
UPDATE 21-11-2019: Kaart totaal overzicht inclusief omleiden van fietsroutes (PNG, 809.2 kB)
Kaart Spottersplek Uden (PDF, 239.6 kB)
Kaart Spottersplek Landerd (PDF, 218.2 kB)
UPDATE 18-11-2019: De tanklocatie van de helikopter is gewijzigd van de Hoogslabroekseweg in Uden naar een locatie in Schaijk (gemeente Landerd). De voorlopige data die zijn vastgesteld voor de verspreiding van het steenmeel zijn: maandag 25, dinsdag 26 en woensdag 27 november. Omdat de uitvoering afhankelijk is van de weersomstandigheden, zijn de exacte vliegdagen en tijdstippen pas op het laatste moment bekend. Op deze website houden wij u hiervan op de hoogte.
Komende winter vinden er werkzaamheden plaats in De Maashorst. Deze werkzaamheden zorgen op den duur voor herstel van het natuurlijke watersysteem, een aaneengesloten natuurlijk gebied en bodemherstel om effecten van verzuring te verminderen. Naast aanplanten van nieuwe bomen en struiken, is een opvallende maatregel het verspreiden van mineraalrijk gemalen gesteente. Dit gebeurt met behulp van een helikopter eind november. Het gebied zal op bepaalde plekken voor een dag voor het publiek afgesloten zijn. Bij spottersplekken is het werk van de helikopter te volgen. De opdrachtgevers voor de verschillende maatregelen zijn de vier Maashorstgemeenten en Staatsbosbeheer. Bosgroep Zuid Nederland organiseert en begeleidt de maatregelen.
Waarom zijn herstelmaatregelen noodzakelijk?
Ook in De Maashorst zijn met name de zandbodems door verzuring en vermesting belangrijke nutriënten zoals calcium, kalium en sporenelementen kwijtgeraakt. Deze bodems zijn sterk verarmd en uitgeloogd en het bodemleven gaat achteruit. Omdat een beperkt aantal plantensoorten juist profiteert van de overmaat aan stikstof, en daarmee andere soorten verdringt, neemt de variatie aan plantensoorten in de natuur af. Dit is onder meer te zien aan de vergrassing van heide. Waar heideplanten en andere bloemrijke planten steeds meer in het gedrang komen, lopen ook de aantallen en de variatie aan vlinders en insecten terug. Ook neemt door uitspoeling van nutriënten de voedingswaarde af van planten. Typische gevolgen hiervan zijn onder meer dat rupsen geen vlinders meer worden en dat vogels eieren leggen met te dunne eierschalen.
Gevarieerder bos met beplanting die er thuishoort
De onbalans in de bodem opheffen gebeurt via verschillende maatregelen die komende winter plaatsvinden. Een van de maatregelen is het aanplanten van boom- en struiksoorten met een goed verteerbaar strooisel. Dit wil zeggen dat door een menging van de juiste soorten, de bodem kan verbeteren en uiteindelijk zorgt voor een natuurlijk gevarieerder bos. Het bodemleven bloeit op waardoor ook de dieren hier baat bij hebben. De bossen bestaan nu nog vooral uit dennen en eiken. Om de gewenste variatie te krijgen gaan op bepaalde plekken bomen weg of worden ze omgeduwd, zodat er ruimte ontstaat voor de groei van loofbomen en struiken die van oudsher hier voorkwamen. Daarbij blijft een netwerk van oude bomen behouden.
Helikopter verspreidt steenmeel
Naast het aanplanten, wordt steenmeel uitgestrooid om disbalans in de bodem te herstellen. Steenmeel bestaat uit fijngemalen steen, met mineralen en voedingstoffen die door de verzuring zijn verdwenen. Dankzij het steenmeel komen deze stoffen geleidelijk vrij waar de bodem, het bodemleven en de planten optimaal van profiteren. Op een windstille en droge dag, gaat een helikopter het steenmeel over bepaalde gebieden verspreiden. Tijdens de werkzaamheden, is het gebied maximaal voor één dag op deze plekken afgesloten voor bezoekers. Hierna is het gebied weer toegankelijk.
Meer informatie over de werkzaamheden
In het gebied hangen op de dag zelf informatieborden. Daarnaast informeren verkeersregelaars bezoekers, op de dag de helikopter steenmeel gaat verspreiden. Op deze website worden ook de exacte data en tijden gecommuniceerd.
De provincie Noord-Brabant levert een financiële bijdrage via de subsidieregeling biodiversiteit en leefgebieden en de Europese subsidieregeling POP3. POP 3 is mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.
“Europa investeert in zijn platteland”