Participatiewet
Het hebben van werk is een belangrijke factor voor mensen om mee te kunnen doen - participeren - in de maatschappij. Het doel van de Participatiewet is om meer mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen. Met deze informatie wijzen we u graag de weg in de ingewikkelde regels.
Banenafspraak
Mensen met een beperking vallen onder de banenafspraak en de Quotumwet, beide onderdelen van de Participatiewet. In het Sociaal Akkoord 2013 hebben kabinet en sociale partners afgesproken dat werkgevers extra banen creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Er zijn aantallen afgesproken en zijn die in een betreffend jaar niet behaald, dan kan er een quotum in werking treden. Dat wil zeggen dat de overheid gaat kijken of er in bedrijven met meer dan 25 werknemers voldoende mensen uit deze doelgroep verloonde uren in het bedrijf werken. Zo niet, dan moet een werkgever een quotumheffing betalen.
Om wie gaat het?
- Wajongers met arbeidsvermogen.
- Mensen met een indicatie voor het werken via de Wet sociale werkvoorziening (Wsw).
- Mensen met een arbeidsbeperking die onder de Participatiewet vallen en volgens het UWV niet in staat zijn het wettelijk minimum loon te verdienen.
- Mensen met een Wiw-baan (Wet Inschakeling werkzoekenden) of ID-baan (In- en Doorstroom).
Mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering vanuit de WIA of WAO tellen niet mee. Het UWV houdt een doelgroepregister bij. Hier kunt u te weten komen of een werknemer tot de doelgroep behoort voor de banenafspraak of het quotum.
Wat kunt u zelf doen?
U kunt als werkgever op meerdere manieren mensen met een beperking een kans gunnen op werk:.
- U kunt zelf een medewerker met een beperking in dienst nemen op een bestaande, aangepaste of nieuw gecreëerde functie.
- U kunt een medewerker met een beperking inlenen/detacheren, bijvoorbeeld via een Wsw-bedrijf.
- U kunt afspraken maken met uw leveranciers over de inzet van mensen met een beperking binnen uw organisatie (bijvoorbeeld wanneer u schoonmaak- of cateringwerkzaamheden inkoopt).
- U kunt werkervaringsplekken aanbieden voor mensen met een beperking. Niet alle mensen met een beperking kunnen meteen betaald aan het werk. Soms moet er eerst gewerkt worden aan werknemers- of werkvaardigheden. Wanneer u een werkervaringsplek aanbiedt, vergroot u daarmee de arbeidsmarktkansen van de werknemer (deze plekken tellen niet mee voor de banenafspraak of het quotum).
Wij wijzen u graag de weg
Komt u er zelf niet uit? Er zijn veel verschillende en interessante (financiële) regelingen voor werkgevers. Deze kunnen u als ondernemer helpen om iemand met een afstand tot werk aan een zinvol bestaan te helpen. U doet goed werk en heeft wellicht een kans om met beperkte middelen, extra mankracht in te zetten. Eén van onze arbeidsspecialisten komt graag bij u langs om de mogelijkheden te bespreken. Zij zijn bereikbaar via het telefoonnummer 0413 - 28 19 11.